Golden Sun Hacking Community
January 16, 2018, 09:45:59 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   DC Wiki Help Search Calendar Downloads Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Editor crashes when trying to edit monster stats  (Read 795 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

New User


Coins: 0
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6

« on: July 31, 2017, 05:44:00 PM »

Hey all!

I'm using Version 0.4 and the editor keeps freezing whenever I'm trying to edit a monster's individual stats (not group!). I've tried deleting and re-installing the editor already to no avail (along with running it as an admin, changing compatibility settings, etc.)

Also, error messages like these keep popping up whenever I try to edit my party member's stats

ERROR in
action number 4
of End Step Event
for object obj_eParty:

Error in code at line 6:
   level=f_level.value
                 ^
at position 16: Unknown variable value

It seems as if some variables in the program aren't being declared or initialized correctly, but I don't know how to fix it. I'm running on Windows 10. And yes, I have GSdatahandler.dll, language.ini, and scripting.ini in my root folder with the actual editor itself.

Thanks guys!
Logged
View Profile
Salanewt
His Sexiness
Mercury Clan

Oh yeah, baby!

Prodigy
*

Coins: 32
Offline Offline

I am: A part of the organization of Cool Cats, but more of a dog person in reality.
Emblems: Have a nice day.
Posts: 4565

« Reply #1 on: July 31, 2017, 06:50:21 PM »

Huh! Silly question but have you tried restarting your computer?
Logged

Oh yeah baby, £ me harder.

Fusion is just a cheap tactic to make weak Adepts stronger.

Yoshi's Lighthouse is a hacking website in progress. Why not check it out if you like Yoshi or the Mario & Luigi games?
View Profile WWW

New User


Coins: 0
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6

« Reply #2 on: July 31, 2017, 09:26:55 PM »

Yeah, I've restarted my computer a few times already. The editor used to work fine a few months ago (still using Windows 10 at that time) but IDK why it refuses to work for me now.

My ROM file isn't corrupted because I can load it up just fine on VBA (Golden Sun and TLA both work perfectly fine).
Logged
View Profile
Fox
Fox McCloud, the Hacking Doctor
Mercury Clan

Prodigy
*

Coins: 28
Offline Offline

I am: certainly not a Gallant!
Clan Position: Head Gallant
Posts: 2403

« Reply #3 on: August 01, 2017, 12:10:30 AM »

The most confusing errors are the ones that we don't know how to reproduce. And this seems like it might be one of them...

Umm.... Do older versions of the editor work? (0.2, 0.3, etc?)


P.S. = While I strongly doubt it, it'd be really funny if an anti-virus could cause similar errors. :P


http://gamedesign.wikidot.com/gamemaker:unknown-variable = Hmm... interesting. But probably does not have the answer? ....
« Last Edit: August 01, 2017, 12:30:37 AM by Fox » Logged

Golden Sun Docs: Broken Seal - The Lost Age - Dark Dawn | Mario Sports Docs: Mario Golf & Mario Tennis | Misc. Docs
Refer to Yoshi's Lighthouse for any M&L hacking needs...

Remember kids! Before you go on that interview, remember to wash your hands in teawater! *Coughs on hand* (Excuse me, I just coughed up a little teawater, so they're still clean!) You wouldn't want that hiring manager to be unimpressed.

May the force be with you!
Shoo! Why does it smell in here?
Maybe that's the wrong kind of force. *smirk*
View Profile

New User


Coins: 0
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6

« Reply #4 on: August 01, 2017, 04:11:55 AM »

I've tried using the older versions too; one of the versions (don't remember which one b/c I deleted it already) immediately CTD when I load up a Golden Sun rom. The other older versions have the same exact problems I'm experiencing with Version 0.4.

Oddly enough, the April fools hex editor works just fine although I have no idea how to use it lol. I didn't even think about the anti-virus thing though (Thanks for pointing that out!), I'll go check it out and post an update later on today.
Logged
View Profile
Fox
Fox McCloud, the Hacking Doctor
Mercury Clan

Prodigy
*

Coins: 28
Offline Offline

I am: certainly not a Gallant!
Clan Position: Head Gallant
Posts: 2403

« Reply #5 on: August 01, 2017, 04:58:24 AM »

If it wasn't the anti-virus (What anti-virus do you have, anyway?), another option you could look into is to see if you can install the game maker program (That the editor was made in) if you haven't, maybe it has some other things that get installed that make things work... But I've no idea? (It's doubtful, but it's always worth looking into every possibility.) -- (Not sure if it's like... something requiring an older version of something(?) where a newer version doesn't work?)

Also... I forgot to mention the newest version of Atrius's Editor was in the News & Announcements forum. 0.5 ... and is open-sourced. - (It is not the latest modified version since people like me may have modified it some in the past, but it is the latest official version by Atrius. ; For a while now, I do not have any current plans to work on Atrius's version since I wanted to work on my own version using C# for right now. :P  Not big on Game Maker, but it is good for micro-games and stuff, if anyone ever wants to make them.  Basically the length of games you may find on addictinggames, armorgames, etc.)
« Last Edit: August 01, 2017, 05:38:57 AM by Fox » Logged

Golden Sun Docs: Broken Seal - The Lost Age - Dark Dawn | Mario Sports Docs: Mario Golf & Mario Tennis | Misc. Docs
Refer to Yoshi's Lighthouse for any M&L hacking needs...

Remember kids! Before you go on that interview, remember to wash your hands in teawater! *Coughs on hand* (Excuse me, I just coughed up a little teawater, so they're still clean!) You wouldn't want that hiring manager to be unimpressed.

May the force be with you!
Shoo! Why does it smell in here?
Maybe that's the wrong kind of force. *smirk*
View Profile

New User


Coins: 0
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6

« Reply #6 on: August 01, 2017, 08:13:10 PM »

Now I'm really confused - I allowed the app through windows firewall, and now I'm getting this error message upon startup (and the program hangs so I have to kill it via task manager)


___________________________________________
ERROR in
action number 1
of Trigger Event: Trigger0
for object obj_stresstest:

Error defining an external function.

I removed it from the app list, but it's still giving me this error. I'm going to delete V0.4 from my computer and take a look at V0.5. to see if it'll work for me. I'll look into downloading game maker and see if that'll fix anything or not.

EDIT - just installed version 0.5. the "error defining an external function" message doesn't pop up anymore, but i'm essentially back to square one since i'm still having trouble editing the enemy data.
« Last Edit: August 01, 2017, 08:19:11 PM by System_shock » Logged
View Profile
Fox
Fox McCloud, the Hacking Doctor
Mercury Clan

Prodigy
*

Coins: 28
Offline Offline

I am: certainly not a Gallant!
Clan Position: Head Gallant
Posts: 2403

« Reply #7 on: August 01, 2017, 08:19:29 PM »

Now that's an error I recognize!

Which turns out to also be one I'm not sure how to replicate.

I think it usually has to do with not being able to access gsdatahandler.dll or whatever. (Can't say.) -  And I think this might be an error where sometimes a restart helps. (Unless I'm mistaken, and even then it is not a guarantee(?).)
Logged

Golden Sun Docs: Broken Seal - The Lost Age - Dark Dawn | Mario Sports Docs: Mario Golf & Mario Tennis | Misc. Docs
Refer to Yoshi's Lighthouse for any M&L hacking needs...

Remember kids! Before you go on that interview, remember to wash your hands in teawater! *Coughs on hand* (Excuse me, I just coughed up a little teawater, so they're still clean!) You wouldn't want that hiring manager to be unimpressed.

May the force be with you!
Shoo! Why does it smell in here?
Maybe that's the wrong kind of force. *smirk*
View Profile

New User


Coins: 0
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6

« Reply #8 on: August 03, 2017, 06:36:47 AM »

Wednesday has been a really hectic day for me (not in a good way!), so I haven't had time to try out the game maker thing.

Funny enough, I didn't even bother trying to run the editor on another computer. I'll do both later on today and re-update.
Logged
View Profile

New User


Coins: 0
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6

« Reply #9 on: August 06, 2017, 07:53:41 AM »

Well what do you know - I installed the editor on my laptop yesterday (also runs on Windows 10) and, lo and behold, it works fine!

I'm still not sure what the bug is, but I'm glad I'm able to get the thing up and running now.
Logged
View Profile
Fox
Fox McCloud, the Hacking Doctor
Mercury Clan

Prodigy
*

Coins: 28
Offline Offline

I am: certainly not a Gallant!
Clan Position: Head Gallant
Posts: 2403

« Reply #10 on: August 06, 2017, 08:32:11 AM »

That's nice to hear! It brings you one step closer to the solution.

Might I ask if it works when you log in through a different user?


Just in case anything in say...
C:\Users\Tea\AppData\ (aka: Windows key + R (Run) :  %appdata%)
and similar...
could have any effect.
« Last Edit: August 06, 2017, 09:20:26 AM by Fox » Logged

Golden Sun Docs: Broken Seal - The Lost Age - Dark Dawn | Mario Sports Docs: Mario Golf & Mario Tennis | Misc. Docs
Refer to Yoshi's Lighthouse for any M&L hacking needs...

Remember kids! Before you go on that interview, remember to wash your hands in teawater! *Coughs on hand* (Excuse me, I just coughed up a little teawater, so they're still clean!) You wouldn't want that hiring manager to be unimpressed.

May the force be with you!
Shoo! Why does it smell in here?
Maybe that's the wrong kind of force. *smirk*
View Profile
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Cbox
Yesterday at 07:26:16 PM
Fox: (path) 1 text=(address) char=(address) free=(address) ; << Well, closer to this... but yeah... even if I do choose to have defaults in the code, I could still use this method for overrides.
Yesterday at 07:24:28 PM
Fox: So like (path) 0 text=(address) char=(address) len=(number) ; (path) 1 free=(address) ; Or something. But that's just a quick example.
Yesterday at 06:59:14 PM
Fox: Hopefully. I was wanting to make it so you could put in the addresses/etc. as one of the arguments in the path. Hm?
Yesterday at 03:37:07 PM
KyleRunner: Nice! I hope you'll add compatibility with others games (GS1, Mario Golf and Tennis) soon.
January 14, 2018, 11:40:09 PM
Fox: Okay. Posted (in Downloads section) an initial cutdown version for now, for my text compressor. Basically to separate the code from my Editor for anyone who wants to mess with it. It only supports GS2, because I still didn't add the addresses/etc. for the other games.
January 14, 2018, 05:01:00 PM
Fox: Okay! Going to need to think how I want it to work. Initial thoughts is maybe have a number of arguments in the filepath thing. And have a number of shortcuts (files) to be used as examples. Assuming there are no problems.
January 14, 2018, 10:38:24 AM
KyleRunner: Well... I'm used to editing text ina a text editor, so... yes! Thanks in advance!
January 13, 2018, 11:38:43 PM
Fox: (Text editor = Text Document like notepad.)
January 13, 2018, 11:38:21 PM
Fox: Would you prefer during the text editing in a text editor? (Like what gstoolkit lets you do?) I could probably make a separate tool or something to compress it.
January 13, 2018, 10:10:02 PM
KyleRunner: Ok. Once I finish my Lost Age translation, I'll try a Mario Golf one. Thanks. (But I'll need help).
January 13, 2018, 10:03:17 PM
Fox: If you want to make it "permanent" (part of a hack), then you'd edit code in the ROM that writes to this location of the IDs you'd want to change. (You can find these locations by using a breakpoint debugger like SDL-H or no$gba.)
January 13, 2018, 10:00:11 PM
Fox: Reload/switch = Recommended to be done through Debug mode/warp menu, ofcourse... since doors seem to appear as if they were disabled? ; 03001238:01 and B+Start to get to warp menu.
January 13, 2018, 09:55:39 PM
Fox: @Kyle Runner = It might be, but you'd have to use the correct addresses for Mario Golf, rather than for GS2 as I have it right now. ; @raijinken = Yes. 02000454 = ID of leader. (Change this and reload/switch room you are in, enjoy.)
January 13, 2018, 02:23:29 PM
raijinken: Hey guys, is it possible to somehow change the lead character on the map? Was wondering. I remember there was a cheat to use Jenna, but what if I wanted Isaac, or Piers?
January 13, 2018, 02:10:03 PM
KyleRunner: Hey, Fox *
January 13, 2018, 02:09:37 PM
KyleRunner: Hey, is your text editor compatible with Mario Golf (GBA)?
January 11, 2018, 08:33:13 PM
Fox: But if it isn't an oversight, I still can't imagine it being that useful.
January 11, 2018, 08:28:24 PM
Fox: part, ofcourse.
January 11, 2018, 08:28:15 PM
Fox: 0200274C = Hmm... Stuff happens here when you use Cyclone around bushes. (These cause tile replacements, and setting event 0 to those tiles.) - And I guess this kept here so it can be scanned after battle. (To re-update the map.) So here is my fun thought (assuming if it is even possible, or even convenient if so.) ... Are there any events from other maps that could be disabled do to using Cyclone on bushes + Retreat glitch? I'll need to do some testing to make sure this isn't an oversight on my
January 09, 2018, 08:09:26 PM
Fox: And the chance for a Djinni battle is 50%.

Affiliates
Temple of Kraden Golden Sunrise
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.055 seconds with 22 queries.